Lichttherapie helpt tegen winterblues !

foto lichttherapie

De Praktijk Heemstede biedt lichttherapie in de vorm van “bright light”. Het is een werkzame ondersteuning bij diverse klachten  of verschijnselen die samenhangen met het afnemen van daglicht in de donkere maanden van het jaar. Indicaties voor een behandeling zijn bijvoorbeeld: eetlustvermeerdering, niet-lekker-in-je-vel-zitten, het ontstaan van vage klachten, gevoelens van lusteloosheid, neerslachtigheid en depressiviteit. Tevens kunnen jet-lag, PMS (pre menstrueel syndroom) en migraine indicaties zijn om met lichttherapie te gaan behandelen.

Het speciale licht (zonder UV en zonder infrarood) dient via de ogen binnen te komen: ontkleding is niet nodig. U neemt plaats in een stoel en leest een tijdschrift of boek of u werkt met uw laptop. U hoeft niet in de lamp te staren en een bril hoeft niet af.

Voorbeeld van een lichttherapie-behandeling

De eerste week bestaat de behandeling uit 4 sessies van 20 minuten. De tweede en derde week uit 3 sessies van 3 kwartier. Daarna éénmaal per week 1 uur. De behandeling valt onder fysiotherapie en kan als zodanig vergoed worden uit uw aanvullende verzekering. Als het een zonnige dag is raden we u aan om vooral buiten te zijn; daar kan geen lamp tegenop.

Winterblues; even een lichtje scheppen

Winterblues herken je aan een combinatie van symptomen: vermoeidheid, somberheid, veel willen slapen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en gewichtstoename. Het treedt op gedurende de kortere dagen van het jaar, van september tot maart, en het ontstaat door een tekort aan helder licht met een voldoende hoge intensiteit.

Lees het volledige artikel Even een lichtje scheppen geschreven door Nina van Maris.