Lichttherapie helpt tegen winterblues !

foto lichttherapie

De Praktijk Heemstede heeft een speciaal daarvoor ingerichte lichttherapiekamer waar mensen behandeld worden die in de ‘donkere maanden’ van het jaar klachten krijgen gerelateerd aan de afname van de hoeveelheid zonlicht per dag. Indicaties voor een behandeling zijn bijvoorbeeld: eetlustvermeerdering, niet-lekker-in-je-vel-zitten, het ontstaan van vage klachten, gevoelens van lusteloosheid, neerslachtigheid en depressiviteit. Tevens kunnen jet-lag, PMS (pre menstrueel syndroom) en migraine indicaties zijn om met lichttherapie te gaan behandelen.

Het speciale licht (full spectrum) dient via de ogen binnen te komen: ontkleding is niet nodig. U neemt plaats in een relaxfauteuil en leest een tijdschrift, een boek of kijkt een video.

Voorbeeld van een lichttherapie-behandeling

De eerste week bestaat de behandeling uit 4 sessies van 20 minuten. De tweede en derde week uit 3 sessies van 3 kwartier. Daarna éénmaal per week 1 uur. De behandeling valt onder fysiotherapie en kan als zodanig verwezen en vergoed worden.

Winterblues; even een lichtje scheppen

Winterblues herken je aan een combinatie van symptomen: vermoeidheid, somberheid, veel willen slapen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en gewichtstoename. Het treedt op gedurende de kortere dagen van het jaar, van september tot maart, en het ontstaat door een tekort aan helder licht met een voldoende hoge intensiteit.

Lees het volledige artikel Even een lichtje scheppen geschreven door Nina van Maris.